Notícies

 
Comença la segona intervenció als boscos de la vall de bianya, en la lluita contra l’emergència climàtica
15-11-2024

Aquesta setmana s’han iniciat els treballs de la segona intervenció del Projecte de Mitigació i Adaptació al Canvi Climàtic de la Vall de Bianya (PROMACC), promogut i finançat per Olot Meats, en una acció pionera del sector carni català i espanyol. En aquests boscos de titularitat privada s’hi estan fent treballs forestals, consistents en aclarides de millora i tallades selectives, en una superfície d’unes 30 hectàrees.

Aquests treballs -que porta a terme el Consorci Forestal de Catalunya (CFC), amb el suport de la Cooperativa Forestal- són la continuació dels que, en una primera fase, van acabar l’estiu passat. Gràcies a un seguiment exhastiu, segons confirma el CFC, els resultats s’han adequat als objectius previstos i només resta ara desemboscar la llenya extreta del bosc.  Les tasques realitzades fins avui han abastat tres dels cinc rodals previstos: un a la finca de La Torre de Santa Margarida (roureda amb altres planifolis) i dos a la finca de L’Espunya (un rodal amb fageda i un altre rodal amb alzinar muntanyenc).

 

La segona fase dels treballs

En aquesta segona fase, s’actuarà en les 11 hectàrees restants, pendents d’executar. Les actuacions es realitzaran a dos rodals de rouredes de La Torre de Sant Pere i Can Xec i a la finca Els Pujals, corresponents a rouredes de roure pènol. Es duran a terme en aclarides baixes, és a dir, amb tallades que permetran reduir la competència pels recursos i afavorir els exemplars de millors característiques, fet que permet incrementar la vitalitat de les masses. A més a més, es mantindran  elements rellevants per la biodiversitat com espècies arbòries diferents, peus de grans dimensions, dendromicrohàbitats, etc...

Les actuacions d’aquesta segona fase es preveu que acabin a començaments de l’any 2025.

El benefici generat

Una vegada totes les feines s’hagin certificat, l’empresa Olot Meats obtindrà 30 crèdits climàtics, per haver contribuït a la fixació de 3.120 tones de CO?, a l’obtenció de 51.090 m3  d’aigua blava i a la millora de la capacitat d’acollir biodiversitat en un 4 %.

Per contribuir a la mitigacio? del canvi clima?tic i a l’adaptacio? dels boscos als canvis ambientals, l’any passat la Generalitat de Catalunya va posar en funcionament el Sistema de Crèdits Climàtics. Ho va fer amb la corresponsabilització d’empreses i institucions en l’aplicació d’aquesta gestió, basada en la participació local i la generació de crèdits climàtics que impacten positivament en tres serveis ecosistèmics: el carboni, l’aigua i la biodiversitat, amb la implementació de Projectes forestals de mitigació i adaptació al canvi climàtic (PROMACC).

Olot Meats ha esdevingut la primera empresa catalana en prendre la iniciativa davant del Consorci Forestal de Catalunya (CFC) per a dur a terme aquests treballs.   

 



Comparteix  Facebook Twitter Email