Notícies

 
Busquem propietaris amb sureda interessats en participar en un estudi pel control del xancre/escaldat del suro
29-07-2024

Des del Consorci Forestal col·laborem en un estudi amb l'objectiu de detectar patrons en l’aparició i severitat de la malaltia. Un tècnic es posarà en contacte amb les persones que hi participeu per a continuar amb el treball. El vostre suport és molt valuós!


Respon l'enquesta (fins el 15 de setembre)
 
Què és l’Escaldat del Suro?
És una malaltia provocada pel fong patogen Diplodia corticola. Aquest fong és el responsable de l’aparició de símptomes corresponents a la mort de la capa mare (fel·logen), zones necròtiques anomenades xancres, al tronc i branques d’arbres com les alzines i els roures. Quan aquesta malaltia apareix en l’alzina surera (Quercus suber L.), es coneix com a Escaldat del Suro. Aquesta malaltia és present arreu de la distribució de l’alzina surera a Catalunya. Els danys provocats per l’escaldat varien segons la mida i quantitat de les lesions, podent afectar la quantitat i qualitat del suro generat i, en casos greus, provocar la mort de l’arbre.
 

Problemàtica
Fins l’any 2021, s’aplicava el producte fitosanitari Metil-Tiofanat com a mesura preventiva, però es va prohibir el seu ús per la toxicitat que presentava (Reglament d'Execució (UE) 2020/2087 del 14 de desembre del 2020). Des de llavors, no es disposa de cap tractament autoritzat per a tractar el tronc després de la lleva.
Des de l’any 2019, s’ha establert un grup de treball mitjançant un conveni entre el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (Generalitat de Catalunya) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) per tal d’investigar la malaltia i aportar eines i coneixement per a poder prevenir i afrontar els danys provocats per aquesta malaltia.
 

Què sabem de Diplodia corticola?
Què fa?
Diplodia corticola és un fong capaç d'infectar diverses espècies del gènere Quercus. La infecció per aquest fong produeix la mort de la capa subero-felodèrmica (capa mare) i impedeix la regeneració del suro en aquesta zona.
Quan infecta?
La infecció és possible fins a més d'un mes després de la pela. A més a més, la infecció és independent del moment en què arriba l'inòcul, els símptomes apareixen abans amb humitats relatives més altes.
Com arriba?
La infecció del fong és per espores, que s’han detectat durant l’època de lleva en pics locals associats a períodes d’alta humitat (Figura 1A). En l'àmbit de la propagació de D. corticola mitjançant insectes, s'han detectat espores en el coleòpter perforador Platypus cylindrus.
Figura 1. A: Espores de D. corticola vistes al microscopi. B: Tronc d’alzina surera amb serradures causades per l’entrada de P. cylindrus
Símptomes
El principal símptoma que presenta l’escaldat del suro és l’aparició de xancres. Aquests xancres apareixen com a zones tacades de color negre o marró fosc, sovint acompanyades d'exsudacions del mateix color (Figura 2). Aquest símptoma sol ser més fàcil de veure en arbres llevats o que tenen una capa fina de suro.
Durant la lleva del suro, s’ha vist que les zones afectades pels xancres presenten més dificultats per separar el suro de la capa mare.
 
 
Figura 1. A: Fotografies de l’Escaldat del Suro. A: Xancre de D. corticola a l’escorça d’un suro pelat anteriorment. B: Xancre de D. corticola en un suro pelagrí. C i D: Troncs pelats amb xancres que presenten exsudacions abundants.
 
 


Comparteix  Facebook Twitter Email