Aquesta setmana s’ha acabat la primera fase de treballs forestals per a la mitigació del canvi climàtic a boscos de La Vall de Bianya.
Impulsada per Olot Meats, en col·laboració amb el Consorci Forestal de Catalunya i la Cooperativa Forestal, es tracta d’una acció pionera del sector dels escorxadors càrnics a l’Estat espanyol, que s’està duent a terme en dues fases en el marc del projecte forestal de mitigació i adaptació al canvi climàtic (PROMACC Sant Miquel del Mont - La Vall de Bianya). En aquests boscos de titularitat privada s’hi estan fent treballs forestals, consistents en aclarides de millora i tallades selectives, en una superfície d’unes 30 hectàrees.
Des del mes d’abril i fins ara s’han executat les tasques a tres dels cinc rodals previstos, a les finques de La Torre de Santa Margarida (roureda amb altres planifolis) i L’Espunya (fageda amb alzinar muntanyenc). L’any vinent, el projecte es completarà amb les actuacions forestals a dos rodals de rouredes de La Torre de Sant Pere i Can Xec i a la finca Els Pujals. Aquestes finques forestals han estat seleccionades seguint criteris com les zones amb masses desestructurades i potencialment productives, zones amb activitat silvopastoral activa i finques amb Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal, com a indicador d’activitat forestal prèvia.
Jornada tècnica sobre crèdits climàtics i la gestió forestal
Aquest divendres, 31 de maig, els treballs forestals duts a terme, impulsats per Olot Meats, seran presentats en el transcurs d’una jornada tècnica sobre crèdits climàtics i gestió forestal. La sessió, que té les inscripcions completes des de fa setmanes, servirà de cloenda de la 41a edició de les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera, que organitza el Consorci Forestal de Catalunya.
Davant l’augment de la biomassa als boscos i els efectes del canvi climàtic, el Consorci proposa una solució basada en la natura per obtenir paisatges més resilients: la gestió forestal multifuncional. Per promoure aquesta gestió, s’ha posat en funcionament un Sistema de Crèdits Climàtics a Catalunya, amb la corresponsabilització d’empreses i institucions en l’aplicació d’aquesta gestió, basada en la participació local i la generació de crèdits climàtics que impacten positivament en tres serveis ecosistèmics: el carboni, l’aigua i la biodiversitat, amb la implementació de Projectes forestals de mitigació i adaptació al canvi climàtic (PROMACC).