Notícies

 
Comença la intervenció a La Vall de Bianya per millorar l’adaptació dels boscos al canvi climàtic
18-04-2024

De la mà del Consorci Forestal i la Cooperativa Forestal, ja han començat les intervencions als boscos de La Vall de Bianya, a la Garrotxa, per contribuir als reptes globals  de la crisi ambiental, en una acció impulsada per Olot Meats i que és pionera del sector dels escorxadors càrnics a l’Estat  espanyol. Els treballs s’emmarquen en el Projecte forestal de mitigació i adaptació al canvi climàtic (PROMACC  Sant Miquel del Mont - La Vall de Bianya). En aquests boscos de titularitat privada s’hi realitzen treballs forestals, consistents en aclarides de millora i tallades selectives, en una  superfície d’unes 30 hectàrees.


Durant l’acte de presentació dels treballs el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira, ha explicat que “els objectius específics d’aquest PROMACC son optimitzar la taxa fixadora de carboni i maximitzar el temps d’emmagatzematge d’aquest CO2. També millorar la vitalitat de les masses per augmentar la seva capacitat de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic, garantint la conservació i millora de la biodiversitat. Igualment, l’acció forestal permet augmentar la capacitat de resiliència del bosc davant noves pertorbacions i millorar-ne la composició, l’estructura i la funcionalitat,  així com recuperar la seva capacitat productiva, adaptant-lo al nou context climàtic”.

Àrees d'actuació

S’han identificat diversos criteris per a la selecció de les àrees d’actuació, com les zones amb masses desestructurades i potencialment productives, zones amb activitat silvopastoral activa, finques amb Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal, com a indicador d’activitat forestal prèvia.

En total s’han seleccionat 30 hectàrees, repartides en 4 finques privades i 5 rodals: finca L’Espunya (fageda i alzinar muntanyenc), finca La Torre de Sant Pere i  Can Xec (roureda), finca Els Pujals (roureda) i finca La Torre de Santa Margarida (roureda amb altres planifolis.

Per Pilar Puig, gerent d’Olot Meats, “l’empresa s’ha imposat un ferm compromís en l’aprofitament de l’aigua, gràcies a la neteja de la biomassa (aigua blava), atenent que l’elevada coberta vegetal dels àmbits forestals és un dels  motius de la menor arribada d’aigua als rius, als embassaments i als aqüífers”.

 

A l’acte, també hi han intervingut Davinia Grabulosa, regidora de l’ajuntament de la Vall de Bianya, que s’ha felicitat perquè hagin estat triats els boscos del municipi per aquesta primera acció, i Antònia Garriga, propietària dels boscos, que ha mostrat el seu agraïment pels treballs que s’estan duent a terme.   

   

 



Comparteix  Facebook Twitter Email