El 22 de maig es celebra el Dia Mundial de la Biodiversitat i amb el projecte Life Biorgest es treballa per incrementar-la amb la gestió forestal
Des de fa quatre anys representants de la propietat forestal, administracions públiques i institucions en l’àmbit de la recerca, la conservació i la gestió forestal estan desenvolupant el projecte Life Biorgest, que té per objectiu millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis, integrant pràctiques i mesures més innovadores en la planificació i gestió forestal actual.
Generació de fusta morta i instal·lació de refugis per a insectes i ocells
Alguns exemples d’aquestes actuacions son mesurar i marcar els arbres en funció de la gestió i la intensitat de les tallades previstes. En les 28 parcel·les demostratives que s’estan treballant arreu del territori, s’hi ha deixat fusta morta al terra i dempeus, i se n’ha generat de nova i han posat trampes per veure la varietat d’insectes que viuen d’aquesta fusta. I és que la fusta morta és la casa de molts éssers vius. Des de molses, líquens i bolets, passant per insectes i ocells que se n’atipen. I mamífers petits que viuen als forats.
S’han identificat cavitats i berrugues, s’han posat caixes-refugi per substituir temporalment la manca de forats naturals, s’han fet estassades selectives del sotabosc i obert algunes clarianes per afavorir la regeneració i la diversitat de plantes amb flor; i han fet aclarides per beneficiar els arbres de grans dimensions.
L’objectiu de les actuacions és millorar la salut del bosc, assegurar la seva persistència i l’aprofitament sostenible, per avançar cap a boscos més rics, amb major complexitat ecològica i biodiversitat.
Els experts consideren que és fonamental aquest equilibri entre l’aprofitament dels recursos i la conservació de la biodiversitat, i el Life Biorgest treballa justament per a això, per consensuar quines són les millors mesures de conservació i integrar-les plenament a la gestió forestal quotidiana.
El projecte s’acabarà a finals d’any, i posarà a disposició de la propietat forestal i dels professionals del sector una eina senzilla. Són uns indicadors que permetin fer el seguiment de l’evolució dels boscos en matèria de biodiversitat. I també unes recomanacions per incrementar-la, tant des de la gestió tradicional, com des de noves tècniques de gestió forestal.
Perquè la biodiversitat és un element clau per garantir la riquesa i la vitalitat d’un bosc. I perquè els boscos biodiversos i ben gestionats estan més preparats per suportar l’amenaça dels impactes del canvi climàtic.
El Life Biorgest està coordinat pel Consorci Forestal de Catalunya i compta amb la participació del Centre de la Propietat Forestal (CPF), el CREAF, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i el Centre National de la Propriété Forestière (CRPF) d’Occitània, a França. D’aquesta manera, el projecte que compta amb el recolzament financer del programa LIFE de la Unió europea, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i els propis socis, integra un equip pluridisciplinari de propietaris forestals, administració, científics i experts del món de la conservació i gestió forestal del bosc.